NE ZAJTRKUJEM

S čim nahranim svoje celice, ki so delale celo noč, če na zajtrkujem?

Odgovor: Z NIČEMER!

Kot rezultat tega, nivo krvnega sladkorja pade “pod normalo”, presnova se upočasni, pade energija in koncentracija, postanemo lačni ter bolj dovzetni za stres. To povzroči, da iščemo nekaj, kar nam bo na hitro pomagalo povrniti vso energijo. Najpogosteje posežemo po živilih, ki so lahko dostopna in vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov, pogosto v kombinaciji z nezdravimi maščobami (čokolada, sladka ali bela kava, sendvič z nezdravimi dodatki, piškoti, slaščice, krofi, energijske pijače, sokovi, ipd.), ki dvignejo nivo krvnega sladkorja zelo hitro “nad normalo”, ta pa nas za kratek čas osvobodi lakote in slabosti. Vsak hiter velik porast sladkorja, spremlja porast inzulina. Inzulin odstrani odvečni sladkor in maščobe iz krvi ter jih shrani v maščobne celice kot zalogo odvečne energije. Kratkoročna posledica tega je nagel padec krvnega sladkorja in vsega kar je s tem povezano (vse zgoraj našteto), dolgoročna pa pridobivanje odvečne telesne teže na račun energijskih rezerv ter KNB*, ki so v velikem porastu in zmanjšujejo kvaliteto ter dolžino našega življenja.

Energija, koncentracija, razpoloženje, telesna teža, regeneracija,...

Energija, koncentracija, razpoloženje, telesna teža, regeneracija,…

In že se nadaljuje… po naglem padcu krvnega sladkorja se počutite spet lačni, šibki, pade vam koncentracija, ker vašim možganom primanjkuje sladkorja oz. energije. To je razlog za željo po hrani in pijači, ki vam bo dala hitro energijo. Za premagovanje lakote najpogosteje ponovno sežemo po zgoraj naštetih živilih in krog se lahko ponovi nekajkrat dnevno, saj vsak »vbrizg« sladkorja ponovno spremlja hiter porast inzulina, ki povzroči ponoven padec…

Vse zgoraj napisano je najpogostejši razlog za pridobivanje odvečne telesne teže, visok krvni tlak in sladkorno bolezen. In vse se začne s slabim zajtrkom.

*Kronično nenalezljive bolezni oz. “civilizacijske bolezni”

OD-LOČIL sem se prevzeti 100% odgovornost za svoje počutje, izgled ter zdravstveno stanje.

Share