IDEALEN ZAJTRK

Najpomembnejši obrok dneva

Kaj ste imeli danes za zajtrk?

Menite, da ima vaš zajtrk vse 4 lastnosti zdravega zajtrka in vsebuje vsa potrebna hranila, ki naj bi jih z zajtrkom dobilo telo?

Pred nedavnim so odkrili, da obstaja tesna povezava med slabim zajtrkom, pomanjkanjem energije, nihanjem razpoloženja, prenajedanjem in veliko z zdravjem povezanimi problemi.

Kot morda že veste, je naše telo sestavljeno iz 100 bilijonov celic in vsaka od njih potrebuje cca. 114 različnih nutrientov (hranilnih snovi) skozi cel dan za normalno delovanje (opravljanje svojih funkcij, proizvajanje energije in obnovo). Ali veste kaj so celice? Če dodamo še dva vmesna koraka… Celice so osnovni gradniki tkiv, ki sestavljajo organe ti pa tvorijo celoto, ki se imenuje telo.

To kar ste pojedli včeraj je sestavljeno iz dveh večjih skupin elementov. Prva skupina priskrbi ENERGIJO (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati). Druga skupina priskrbi GRADBENI MATERIAL (aminokisline, vitamini, minerali, mikroelementi, itd…)

Včeraj, ko ste bili budni, ste potrošili energijo in vaše telo je ponoči porabilo gradbeni material, da se je obnovilo (regeneriralo). Poleg tega je vaše telo čez noč porabilo 1 liter vode z dihanjem, potenjem in jutranjim obiskom WC-ja.

To pomeni, da se vaše telo zjutraj zbudi  “prazno” in “umazano” od napornega dela, zaradi tega vas 100 bilijonov celic prosi: “Hej, daj nam nazaj vsa hranila, energijo in vodo, ki smo jo porabile v zadnjih 24 urah.” Tukaj je čas za idealen zajtrk.

In kaj naredite vi?

1. Zjutraj vam ni do hrane in mogoče popijete le kavo?

2. Odhitite od doma, ker ste že pozni?

3. Pojeste zajtrk, ki ima za osnovo enostavne sladkorje ter maščobe?

– kruh z raznimi namazi (sladki, mlečni, mastni)

– kosmiči z raznimi sladkimi dodatki, sadni jogurti,…

– pekarski proizvodi polnjeni s kremami, marmeladami, slaščice,…

– popijete belo kavo, sok, energijsko pijačo,…

Sedaj imate tudi vi možnost poskusiti 3 -6 dnevni program in preveriti ali je naš koncept primeren za vas.

 

Share